Morawiecki: Pensionsåldern sänks tidigast om ett år

Vi kan inte börja sänka pensionsåldern förrän tidigast om ett år. Det sade utvecklingsminister Mateusz Morawiecki, också vice premiärminister, till TVN24.

Att sänka pensionsåldern var ett av våra viktigaste vallöften och det ska vi uppfylla, men vi måste räkna på de ekonomiska konsekvenserna. Vi jobbar nu med att få fram ett förslag med minsta möjliga effekt på budgeten, sade Morawiecki.

Det finns olika varianter för att sänka pensionsåldern, sade finansminister Paweł Szałamacha i helgen.

Vi kan återgå till den gamla modellen med 60 år för kvinnor och 65 för män eller ha att flexibelt system, eller kanske landa i en kompromiss med 61 respektive 66 år, sade Szałamacha.

Sänkt pensionsålder var ett av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) viktigaste vallöften redan i presidentvalskampanjen våren 2015, och regeringen försöker nu få fram ett koncept som inte ska innebära en alltför stor belastning på statskassan.

Enligt en utredning från förra året kommer de som idag träder in på arbetsmarknaden att få runt 20 % av lönen i pension – om de jobbar tills de fyller 67. Om pensionsåldern sänks ska pengarna ska slås ut på betydligt fler år, med oroväckande följder för de äldres ekonomi. Få polacker har privata pensionsförsäkringar.

Ett av regeringens problem är också att många unga familjer emigrerar till andra länder för att få bättre jobb och bättre levnadsstandard. Befolkningen blir allt äldre, och de som emigrerar kommer inte att bidra till tillväxten eller pensionerna i hemlandet.

Pensionsverket ZUS har i en rapport visat att det redan om fem år fattas 250 miljarder złoty till pensioner, om pensionsåldern är 67 år.

Regeringen avser att få fram pengar via nya skatter på banker och försäkringsbolag, men hittills har intäkterna inte ökat i den takt som skulle behövas. (Warsaw Voice och wB 19 maj 16)