Dudas och PiS popularitet ökar

Om det vore val idag skulle 37,1 % av väljarna lägga sin röst på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), visar en färsk opinionsmätning som beställts av tidningen Polska Times och 17 regionala tidningar.

Därmed får PiS 2,6 % fler röster än i motsvarande mätning för tre månader sedan. PiS leder också i samtliga regioner.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som förlorade regeringsmakten i höstens parlamentsval, får 19 % av rösterna, vilket är en uppgång med 1 % jämfört med i februari. Liberala Moderna (Nowoczesna) ligger kvar på 18 %.

Det konservativa populistpartiet Kukiz15 tappar drygt 2 % och landar på 9 % av rösterna.

Varken Vänsteralliansen (SLD) som får4 % eller Bondepartiet (PSL) med 3,9 % skulle ta sig över 5-procentspärren om det vore val idag. Hela 4,7 % av dem som svarade i opinionsundersökningen sade sig skola rösta på högerextrema KORWiN.

President Andrzej Duda, som tillhörde PiS tills han blev landets statsöverhuvud, kan också se sina popularitetssiffror öka. Duda stöds nu av 60 % av väljarna, vilket är en bra bit över de 51,55 % han fick i presidentvalet. Det visar en opinionsundersökning som nyligen gjordes av opinionsinstitutet TNS Polska för den konservativa populistiska veckotidningen wSieci (påNätet). (Warsaw Voice och wSieci 23 maj 16)