Polańskis utlämning tas upp i Högsta domstolen

Urlämningen av filmregissören Roman Polański tas nu upp i Högsta domstolen. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Urlämningen av filmregissören Roman Polański tas nu upp i Högsta domstolen. Foto: Georges Biard, wikipedia.

Beslutet att inte utlämna filmregissören Roman Polański kommer att överklagas. Det finns ingen anledning att en känd regissör som våldtagit en minderårig i USA ska behandlas annorlunda än någon annan medborgare, säger justitieminister Zbigniew Ziobro.

Polański åtalades på 1970-talet i USA för att ha haft sex med en 13-åring men avvek från rättegången och lämnade landet innan domen föll. Han har sedan bott med sin familj i Frankrike.

Det amerikanska rättsväsendet har på senare år flera gånger försökt få honom utlämnad, senast nu i Polen. Domstolen i Kraków fastslog i höstas att Polański inte skulle utlämnas.

Ziobro sade redan under sommarens valkampanj att regissören borde utlämnas – fallet är inte preskriberat i USA.

Därför har jag begärt att Högsta domstolen tar upp ärendet, sade den kombinerade justitieministern och riksåklagaren. Det här är ett sätt att skydda barn från brott. En känd regissör som drogar och våldtar ett barn ska inte behandlas annorlunda än vilken Kowalski som helst. Vi har här att göra med en man som skyddas av samhället och de liberala medierna, men alla ska vara lika inför lagen, särskilt de som begår våldsbrott mot barn, sade Ziobro. (TVP 31 maj 16)