Morawiecki: EU gör om systemet – men inte på grund av Polen

Jag kan inte se någon risk för att vi skulle förlora bidrag från EU. Men snart börjar man diskutera nästa budget, och EU-kommissionen har sedan ett par år tillbaka signalerat att man vill göra om systemet ganska rejält. Det säger utvecklingsminister Mateusz Morawiecki till tidningen Rzeczpospolita. Men det har ingen koppling till konflikten om Konstitutionsdomstolen.

Visst, konflikten om Konstitutionsdomstolen påverkar ekonomin, men inte mycket. När utländska investerare fattar beslut om satsningar i Polen är det inte avgörande på något sätt. Vi pratar investeringar med fransmän, tyskar och amerikaner och de investerar ofta i länder som inte har någon motsvarighet till vår Konstitutionsdomstol, säger utvecklingsministern.

Men rent generellt är frågan om domstolen en ballast i relationerna med andra länder, och därför arbetar vi med en kompromiss. Enligt min uppfattning är det förslag som regeringen lade fram i april mycket långtgående. Jag är häpen över att oppositionen och Konstitutionsdomstolen inte har tagit den utsträckta handen, säger han. (Rzeczpospolita 8 juni 16)