Nytt svenskt honorärkonsulat i Katowice

Ambassadör Inga Eriksson Fogh inviger det nya generalkonsulatet i Katowice tillsammans med den nye konsuln Arkadiusz Hołda. Foto: Svenska ambassaden i Warszawa.

Ambassadör Inga Eriksson Fogh inviger det nya generalkonsulatet i Katowice tillsammans med den nye konsuln Arkadiusz Hołda.
Foto: Svenska ambassaden i Warszawa.

På nationaldagen den 6 juni invigde ambassadör Inga Eriksson Fogh Sveriges honorärkonsulat i Katowice, i södra Polen. Det är det fjärde i Polen efter Gdańsk, Kraków och Wrocław. Till honorärkonsul utnämndes Arkadiusz Hołda – grundare av Tekniska Högskolan, affärsman och sedan länge fascinerad av Sverige.

Polen och Sverige är varandras elfte största exportländer. Regionen Schlesien är ett av Polens viktigaste ekonomiska centra med sina 4,6 miljoner invånare och sin starka industri. Här produceras en stor del av landets elektricitet och näringslivet rymmer allt från stora kemiföretag och gruvor till IT-startups. (Ambassaden i Warszawa 10 juni 16)