Polen lämnar marknadsekonomin

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte för sänkt kreditbetyg. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki vill lämna marknadsekonomin. Foto: wikipedia.

Marknadsekonomin gagnar inte längre Polen. Det säger utvecklingsminister Mateusz Morawiecki till tidningen Rzeczpospolita. Den ekonomiska politiken är till för medborgarna, anställda, företagare och polska familjer, inte statistik, siffror och procent. Nu har vi tillämpat marknadsekonomi i 27 år, och följden är att den polska ekonomin kontrolleras av utländskt kapital.

Nyliberalismen har spelat ut sin roll, säger Morawiecki. I rika länder, som redan har nått så långt de kan komma i utvecklingen, försvarar man nu avreglering, liberalism och globalisering, för det är bra för dem. Men det är inte bra för oss, vi är alldeles för beroende av utlänningar.

Mateusz Morawiecki, som också är biträdande premiärminister, kommer ursprungligen från bankvärlden. Han har i sin långtidsplan lovat genomföra de vallöften som förde regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till makten i parlamentsvalet i höstas, även om många tunga ekonomer varnat för effekten på ekonomin.

Sänkt pensionsålder, höjt grundavdrag i deklarationen, ett högt flerbarnsbidrag o.s.v. ska betalas med dels en redan införd skatt på bankernas tillgångar, dels en skatt på stormarknader – två branscher där utländskt kapital är dominerande.

Jag är inte orolig för de utländska investerarna, säger Morawiecki, de vet att vi både kan och ska ha ambitionen att utvecklas bortom den ekonomiska periferin. (Rzeczpospolita 8 juni 16)