Medan Polen spelade mot Tyskland …

Robert Lewanddowski fick konkurrens av Korsriddarna. Foto: wikipedia.

Robert Lewandowski fick konkurrens av Korsriddarna.
Foto: wikipedia.

Medan Polen spelade mot den regerande världsmästaren i fotboll, Tyskland, visade statliga TVP filmen Krzyżacy (Korsriddarna) på den andra kanalen. Filmen, som är från 1960 och regisserad av Aleksander Ford, bygger på Nobelpristagaren Henryk Sienkiewicz roman med samma titel. Den handlar om slaget vid Grunwald (Tannenberg) år 1410 som blev en historisk vändpunkt och start för Polens storhetstid. De polsk-litauiska trupperna ledda av Władysław Jagiełło besegrade den tyska korsriddarorden.

Med tanke på att hela polska folket satt bänkat framför tv-apparaterna och följde matchen var det nog bara inbitna fotbollsmotståndare som kan tänkas ha tittat på filmen. Den statliga televisionen, som numera styrs av PiS-propagandisten Jacek Kurski, har därmed gett sitt bidrag till den nya förändringen och historiepolitiken. Filmen om Polens stora seger över korsriddarna skulle ha manat till kamp på den parisiska fotbollsplanen, tröstat ifall Tyskland skulle ha gjort ett mål och påmint polackerna om deras moraliska och historiska, om än inte idrottsliga, överlägsenhet över den germanske motståndaren.

Nu blev resultatet 0–0, Polen spelade överraskande bra och det fanns inget behov av att trösta PiS-undersåtarna och stärka deras nationella stolthet.

Det fanns faktiskt också ett mått av sinne för humor i TVPs programpolitik. Vem hade anat det? Nästa gång Polen spelar Sverige borde de onekligen visa Potop (Syndafloden) efter en roman av samma författare som handlar om hur polackerna lyckades hålla emot den svenska anstormningen. På 1600-talet.

Dorota Tubielewicz Mattsson