Szydło föreslår nya EU-regler i Bryssel

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Vid EU-ledarnas möte i Bryssel idag kommer jag att lägga fram Polens förslag till övergångsregler för den tid vi behöver innan vi har ett nytt EU-fördrag på plats. Det säger premiärminister Beata Szydło på tisdagen.

Enligt hennes talesperson Rafał Bochenek handlar det om en starkare roll för de nationella parlamenten och mindre inflytande från Bryssel.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser Brexit som ett tillfälle att få EU att backa de frågor där unionen anser att Polen bryter mot EUs grundläggande värden – rättssäkerheten, pressfriheten, de mänskliga rättigheterna och demokratin. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński var snabbt ute och talade om ett nytt fördrag. Han anser också att EU nu bör låta Storbritannien få nya förhandlingar som kan leda till en folkomröstning där britterna röstar för att stanna kvar i unionen.

Han har föga förståelse för argumentet att inga förhandlingar ska inledas förrän Storbritanniens premiärminister David Cameron begärt utträde. Tvärtom bör London få en lång rad undantag i sitt avtal med EU, menar Kaczyński, – och då kan Polen också kräva samma frihet. (TVP m.fl. polska medier 28 juni 16)