PiS-are utmanar Wałęsa på slagsmål

PiS-parlamentarikern Dominik Tarczyński vill slåss med Lech Wałęsa. Foto: Adrian Grycuk.

PiS-parlamentarikern Dominik Tarczyński vill slåss med Lech Wałęsa. Foto: Adrian Grycuk.

När nyheten om att förra Solidaritetsledaren Lech Wałęsa nu offentligt stöder medborgarrörelsen KOD, Kommittén för Demokratins försvar, och dessutom åter gör entré på den politiska scenen, fick delar av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) spader.

Bolek säger till mig, en parlamentariker, att han vill tillintetgöra mig. Jag utmanar dig till strid, ditt kräk! skrev PiS-parlamentarikern Dominik Tarczyński på Twitter.

Tarczyński, som antagligen knappt minns Solidaritetstiden på grund av sin ringa ålder (37 år), ser Wałęsa som Bolek, agent åt kommunistregimens säkerhetspolis – en omhuldad teori i högerkretsar.

Uttalandet har gett upphov till många kommentarer, och partiet tar avstånd.

Det är skandalöst, vi accepterar inte ett sådant språkbruk, inte heller sådana reaktioner på vad andra politiker gör. Vi har överlämnat ärendet till vår etiska kommission, säger Ryszard Terlecki, ordförande i PiS parlamentariska klubb.

Twitterposten kan vara ett uttryck för ansvarslöshet eller tillfällig sinnesrubbning, menar Terlecki.

Tarczyński, som har vandrat från parti till parti i sin ambition att göra politisk karriär, är jurist från det katolska universitetet i Lublin. Det är inte första gången han försöker dra till sig uppmärksamhet med kontroversiella uttalanden. Uppenbarligen tror han att detta är vägen till politisk framgång och popularitet bland partikolleger och väljare.

Om det är så har den polska politiska kulturen hamnat på mycket låg nivå.

Dorota Tubielewicz Mattsson