Macierewicz: Ryssland är det största fredshotet

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Den polska regeringen ser Ryssland som det största hotet mot freden i Europa och världen och den inställningen kommer inte att förändras förrän Moskva ändrar sin politik. Det säger försvarsminister Antoni Macierewicz till tidningen Rzeczpospolita inför Natos toppmöte i Warszawa som inleds på fredagen.

Ryssland döljer inte sina aggressiva avsikter mot Ukraina eller andra länder i regionen, särskilt mot dem som har betydande ryska minoriteter, sade han.

Verklig militär närvaro på Natos östra flank är därför ett måste, och Tyskland stöder Polens inställning i den frågan. Det officiella beslutet tas på toppmötet, som inleds i morgon i Warszawa. Den styrka som ska placeras i Polen och de baltiska länderna ska vara tillräckligt stor både för att verka avskräckande och för att avvärja ett initialt angrepp, men så småningom bör den bli betydligt större, sade försvarsministern. (Warsaw Voice 7 juli 16)