Utvecklingsministern talar med kluven tunga

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Foto: wikipedia.

Staten har större behov av sparande och investeringar än av konsumtion, och man ska komma ihåg att det nya flerbarnsbidraget finansieras med lån. Vi har skuldsatt staten med ytterligare 20 miljarder złoty (runt 46 miljarder svenska kronor) för att uppmuntra till ökat barnafödande. Så här bland vänner behöver vi inte bara tala om det positiva, sade utvecklingsminister Mateusz Morawiecki på ett möte med PiS-väljare i helgen, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Men Morawiecki, som också är vice premiärminister, säger nu till den statliga nyhetsbyrån PAP att hans uttalande har förvrängts och feltolkats.

Familjeprogrammet 500+ är en investering för framtiden och kommer att löna sig i längden, det är vårt viktigaste program där avsikten är att öka livskvalitén för de polska familjerna, säger Morawiecki. 20 miljarder złoty är inte mycket pengar när man ska tackla befolkningskrisen.

Kostnaden för flerbarnsbidraget på 500 złoty (1150 kr) per barn och månad i familjer med en inkomst under 800 złoty (1850 kr) i månaden, och från och med det andra barnet för övriga barnfamiljer, beräknas till 16 miljarder złoty i år och 22 miljarder złoty nästa år. (Warsaw Business Journal 13 juli 16)