Veteraner stämmer tyskt tv-bolag

Den tyska tv-serien Våra mödrar, våra fäder.

Den tyska tv-serien Våra mödrar, våra fäder.

Polska motståndsmän från andra världskriget stämmer nu den tyska tv-stationen ZDF och producenterna UFA Fiction för miniserien Våra mödrar, våra fäder, som för övrigt gick på svensk tv för två år sedan. Veteranerna anser att serien framställer den underjordiska motståndsrörelsen som antisemitisk och säger att vissa scener antyder att Hemmaarmén deltog i brott mot judar, medan tyskarna själva visas upp som krigets offer.

De forna motståndsmännen kräver dels en ursäkt från alla tv-kanaler som visat serien, dels att serien, när den visas i fortsättningen, ska introduceras med ett uttalande om att tyskarna och bara tyskarna var skyldiga till Förintelsen.

Försvaret hävdade att domstolen inte hade jurisdiktion att ta upp målet, men rätten slog fast att domstolen hade både rätt och skyldighet att driva processen eftersom tv-serien visats i Polen.

En av anmälarna, som själv överlevt nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz, sade att han uppfattar filmen som en avsiktlig historieförfalskning och att tyskarna försöker lägga över en del av ansvaret för Förintelsen på polackerna.

I Polen har man påmint om det det fanns en gren av den underjordiska Hemmaarmén som särskilt arbetade med att rädda judar undan Förintelsen. (Polskie Radio 18 juli 16)