Lech Kaczyński ska hedras med dödade i Warszawaupproret

Presidenten Lech Kaczynski omkom i Smolenskkraschen 2010. Foto: wikipedia.

Presidenten Lech Kaczynski omkom i Smolenskkraschen 2010.
Foto: wikipedia.

Veteranerna från Warszawaupproret 1944 har nu accepterat att förre presidenten Lech Kaczyński, Polens siste premiärminister i exil under andra världskriget Ryszard Kaczorowski, och ett par till ska nämnas under ceremonierna till minne av offret för Warszawaupproret som inleddes den 1 augusti för 72 år sedan.

Macierewicz har tidigare gett order om när staten arrangerar minnesceremonier med militäreskort ska de 96 som omkom i Smolenskolyckan hedras tillsammans med övriga offer.

Efter protester från de få kvarvarande upprorsmännen, som vill att minneshögtiden ska förlöpa som vanligt, har försvarsministern hotat att dra in den militära närvaron – ingen fanborg, ingen militärorkester. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att flygkatastrofen vid Smolensk år 2010 orsakades av ett politiskt attentat som initierats av Moskva, och därmed ska de 96 omkomna, bland dem den framlidne presidenten, betraktas som stupade i strid.

Efter mötet sade Macierewicz att de misshälligheter som uppstått berodde på missförstånd.

Jag vill tacka alla som hela tiden varit medvetna om att det inte funnits någon oenighet mellan försvarsdepartementet, upprorsmännen, veteranerna från andra världskriget och de som arbetar med att bevara minnet av de historiska händelserna, sade han.

Många har protesterat tillsammans med upprorsmännen, bland dem den framlidne presidentens dotter Marta Kaczyńska som sagt till medierna att Smolenskoffren inte bör inkluderas i ett sammanhang där de inte hör hemma.

När Poznań tidigare i sommar högtidlighöll minnet av arbetarrevolten 1956 hade de lokala myndigheterna undanbett sig att offren från Smolenskolyckan skulle nämnas i sammanhanget. Det hjälpte dock inte, en officer läste upp namnen på de förolyckade på ett sätt som gjorde att de fick större uppmärksamhet än de som dödades av kommunistregimens milis för 60 år sedan. (Polskie Radio och wB 25 aug 16