Fler nyfödda ökar inte befolkningen

Befolkningen minskar nu för femte året i rad, trots att årskullarna ökade under åren 1979–1984. Det rapporterar tidningen Dziennik Gazeta Prawna, som tagit del av preliminära halvårssiffror från GUS (Statistiska centralbyrån).

I slutet av juni uppgick befolkningen till 38 miljoner 422 000 personer – 15 000 färre än vid årsskiftet och 27 000 färre än för ett år sedan. Det innebär att befolkningen har minskat fem år i rad, efter en svag ökning under åren 2008–2011. Antalet avlidna var färre än antalet nyfödda under de första sex månaderna. Dessutom var det fler som flyttade utomlands än som flyttade in i landet.

Ett positivt tecken är dock att barnafödandet ökar, under första halvåret föddes 191 000 barn i Polen, nästan 10 000 fler än förra året.

Många kvinnor över 30 har väntat med att föda barn tills de är klara med sin utbildning och har fått jobb säger Agata Zygmunt, demograf vid universitetet i Schlesien, till tidningen. De som idag är mellan 32 och 37 föddes under babyboomen runt år 1980. Då kom 700 000 barn om året till världen. Därför kan vi vänta oss att antalet nyfödda fortsätter öka under de närmaste åren.

Om några år kan vi bedöma resultaten av familjepolitiken, säger Zygmunt.

Polen har liksom många andra länder problem med befolkningsutvecklingen. De äldre lever längre, medan barnafödandet länge har sjunkit. Barnomsorgen har inte utvecklats så mycket att familjerna kan räkna med dagis- och fritidsplats för sina barn utan måste hoppas på att mor- och farmödrar ställer upp. Det är en av anledningarna till att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill sänka pensionsåldern för kvinnor till 60 år.

Samtidigt väntar många med att föda barn – eller flyttar utomlands för att arbeta och bildar familj där.

För att stimulera unga par att skaffa fler barn och för att locka hem dem som flyttat ut har regeringen infört ett nytt generöst flerbarnsbidrag som ska förbättra barnfamiljernas ekonomi. (Dziennik Gazeta Prawna och wB 26 juli 16)