Bartoszewski ska inte nämnas den 1 augusti

Władysław Bartoszewski. Foto: Magdalena Stoltz.

Władysław Bartoszewski. Foto: Magdalena Stoltz.

Striden om vilka namn ska läsas upp vid ceremonin när polackerna högtidlighåller minnet av Warszawaupproret är inte över, även om försvarsminister Antoni Macierewicz har övertalat den motvilliga styrelsen för Warszawaupprorsmännens förening att förre presidenten Lech Kaczyński och ett par personer till som omkom i flygolyckan vid Smolensk 2010 ska vara med på listan över dem som nämns under minneshögtiden.

Ute i landet är överlevande från upproret rasande och känner sig förödmjukade, rapporterar Radio tokfm.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz anser nu att eftersom det ursprungliga programmet ändå ändrats genom att flera Smolenskoffer också ska nämnas bland dem som hedras, så bör även Władysław Bartoszewski vara med. Bartoszewski (1922–2015) deltog i Warszawaupproret, han kämpade med den underjordiska motståndsrörelsen och satt som politisk fånge i Auschwitz. Han var en framträdande dissident under kommunisttiden och hade i flera år dåvarande premiärministern Donald Tusks särskilda uppdrag att normalisera relationerna med Tyskland. Bartoszewski var också hedersmedborgare i Warszawa.

Till detta säger försvarsministern nej.

Förslaget kom för sent, säger Macierewiczs talesperson Bartłomiej Misiewicz. Att komma med krav efter mötet skapar bara förvirring. Den överenskommelse som gjordes mellan upprorsmännen och försvarsministern måste respekteras.

I detta uttalande ligger inte oväntat en hel del politik. Bartoszewski står med sin anknytning till Tusk inte högt i kurs hos regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och nyligen sade lokala PiS:are nej till ett monument över den legendariske motståndsmannen av det skälet. Det hör också till saken att förslaget kom från Hanna Gronkiewicz-Waltz – som också tillhör det nuvarande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och som PiS gång efter annan har försökt avsätta med misstroendevotum. (tokfm.pl, tvn24 och wB 27 juli 16)