Szydło: Kritiken grundas på skvaller och förtal

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Artikeln har säkert inspirerats av politiker som inte vill Polen väl! Det säger premiärminister Beata Szydło i en kommentar till en artikel av den amerikanske reportern Chris Hedges, rubricerad The New European Fascists, som publicerades på webbplatsen Truthdig.

I artikeln skriver Hedges, som också är programledare i Russia Today America, att de reformer som den nya regeringen genomfört har fört Polen närmare de länder i Europa som utvecklas mot halvfascism.

PiS avvecklar snabbt de grundlagsskyddade rättigheterna, de offentliga medierna får inte bevaka den allt mer försvagade oppositionen, särskilt Kommittén för Demokratins försvar (KOD) som hållit en serie av protestdemonstrationer, skriver Hedges. PiS utnyttjar skamlöst radio och tv och skolan till rabiat nationalistpropaganda. De statliga etermedierna, där över 100 anställda rensats ut, manipulerade ett uttalande av president Obama så att hans kritik mot hanteringen av Konstitutionsdomstolen rapporterades som en hyllning till den polska demokratin.

Det är bara skvaller och förtal, sade Szydło, man tycker ju att den som skriver en sådan artikel åtminstone bör ha baskunskaper.

Vi är fast beslutna att kommentera alla sorts angrepp mot den polska staten, naturligtvis på ett lämpligt sätt, och utrikesdepartementet gör normalt det, men vi undrar om den här texten är värd det. (Polskie Radio och Truthdig 24/27 juli 16)