Skådespelaren Basia Frydman död

Basia Frydman. Foto: Facebook.

Basia Frydman.
Foto: Facebook.

Skådespelaren Basia Frydman avled på söndagen, 70 år gammal.

Hon föddes 1946 i Świebodzin, tio mil väster om Poznań och kom till Uppsala vid två års ålder tillsammans med sin familj. Redan som barn läste hon dikter på jiddisch för judiska församlingen och spelade barn- och studentteater.

Efter examen på Teaterhögskolan fick Basia Frydman anställning vid Stockholms Stadsteater. 1977-78 arbetade hon på Skånska Teatern i Landskrona men återvände sedan till Stockholm där hon först var på Pistolteatern och sedan på stadsteatern igen. Från 1982 tillhörde hon den fasta ensemblen på Dramaten, som hon lämnade för tre år sedan. Därefter arbetade hon som frilans.

1991 grundade Basia Frydman Judiska teatern tillsammans med Tomas Laustiola och Pierre Fränckel.

Basia Frydman har medverkat i en rad filmer, där hon ofta fick spela invandrarkvinna. Hon nominerades till en Guldbagge för sin roll som mamman i filmen Kådisbellan 1994. Som Syster Yster i Staffan Westerbergs TV-program på 1980-talet blev hon bekant med den tidens yngsta generation. Hon medverkade också i många dramatiska produktioner i Sveriges Radio.

Frydman har gjort flera kabaréer med sånger på jiddisch och romani och gett ut två cd-skivor med sånger på framför allt jiddisch. (Sveriges Radio och wB 25 aug 16)