Gronkiewicz-Waltz sparkar anställda för misstag

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Tre tjänstemän på Stadshuset får sparken på grund av det som hänt i samband med återlämnandet av tomten Chmielna 70 i Warszawa. Det sade borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz till nyhetsbyrån PAP på fredagen.

De som arbetade med ärendet tog inte hänsyn till alla faktorer, och därmed missledde de alla, inklusive mig, sade Gronkiewicz-Waltz.

Nu återstår att se om borgmästarens snabba agerande blidkar kritiken mot henne själv. Framträdande representanter för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) var snabbt ute och krävde hennes avgång.

Det handlar om de drygt 20 000 fastigheter som kommunistregimen efter andra världskriget lade beslag på i samband med uppbyggnaden av det sönderbombade Warszawa. Efter 1989 har de forna ägarna eller deras efterlevande haft möjlighet att begära tillbaka egendom om de kunnat bevisa att den tillhört dem före kriget.

På onsdagen avslöjades att den exklusiva tomten Chmielna 70 i stadens centrum återlämnats till en advokat med hjälp av en tidigare anställd på Stadshuset – en anställd som advokaten har egna affärsförbindelser med. Tomten värderas till 160 miljoner złoty (runt 378 miljoner svenska kronor).

Den egentliga ägaren ska vara en person som bor i Danmark, men kommunistregimen betalade i samband med konfiskeringen av marken en symbolisk ersättning bland annat till ägare som bosatt sig i Danmark.

PiS har flera gånger försökt störta Hanna Gronkiewicz-Waltz, som tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Om regeringspartiet nu driver igenom en misstroendeomröstning och hon inte klarar den kan hon ersättas med en kommissionär ur PiS egna led, som tar över den prestigefyllda posten som huvudstadens borgmästare fram till valet 2018. (Warsaw Business Journal och wB 26 aug 16)