Morawiecki vill locka bankerna i London

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki uppvaktar banker i London som överväger att flytta med anledning av det brittiska utträdet ur EU. Foto: wikipedia.

När Storbritannien lämnar EU kommer en rad av de internationella bankerna att flytta ut i Europa, och då vill jag att en del av dem ska komma till Warszawa. Det sade utvecklingsminister Mateusz Morawiecki i början av sommaren. Nu i veckan reser han till London för att diskutera villkoren för att få dem att överväga Polen som en möjlighet.

En del av dem har redan kontaktat den polska regeringen, säger Morawiecki, som har en rad förmåner med sig i bagaget till Storbritannien.

Polen har redan tidigare dragit till sig internationella banker som har öppnat stora kontor i Warszawa, och enligt regeringskällor ska han nu träffa Barclays, Credit Suisse, BNP Paribas och Citibank, samt pensions- och hedgefonder.

Möjligen kan det ligga honom i fatet att regeringen tydligt sagt sig önska att en större del av banksektorn ska ägas av polacker, likaså den nya skatten på internationella finansföretag och försäkringsbolag.

Det uttalande som kom från kreditvärderingsföretaget Moody’s häromdagen är inte heller så positivt – Moody’s menar att konflikten om Konstitutionsdomstolen försämrar prognosen för den polska ekonomin och tycker sig redan se spåren av att krisen drabbar ekonomin. (TVN24 och wB 30 aug 16)