Skilda möten den 31 augusti

Lech Wałęsa. Bold: wikipedia.

Lech Wałęsa.
Bild: wikipedia.

På onsdagen högtidlighöll polackerna 36-årsminnet av Augustiöverenskommelsen, det avtal som 1980 tecknades mellan den dåvarande kommunistregimen och de strejkande varvsarbetarna i Gdańsk. Avtalet innebar att den fria fackföreningen Solidaritet blev laglig och var en början till kommunismens fall.

President Andrzej Duda påminde om hur det var i Polen under kommunisttiden och vilken stor förändring som skett sedan 1989.

Det är Lech Wałęsa vi ska tacka för det, sade Duda. Han fortsatte med att tala om regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) mål – att polackerna ska kunna leva ett materiellt gott liv, som vi lovade i valkampanjen, och vi håller fast vid det målet. Han påminde inte minst sin namne, den nuvarande Solidaritetsledaren Piotr Duda, om att man inte kan göra allt på en gång.

– Parlamentet är valt på fyra år, och presidenten på fem, sade Duda.

Han påminde också om framlidne presidenten Lech Kaczyński, som tillsammans med sin bror grundade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) 2001.

Premiärminister Beata Szydło nedlade blommor vid Anna Walentynowicz grav. Walentynowicz var truckföraren som blev den akuta orsaken till att strejken på varvet bröt ut 1980.

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa själv var däremot inte närvarande – sprickan mellan honom och PiS är stor. Han deltog tillsammans med framträdande representanter för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och Kommittén för Demokratins försvar (KOD) i en annan ceremoni vid Monumentet över de dödade varvsarbetarna i Gdańsk.

Wałęsa konstaterade att han följer med i vad som händer.

Det här är inte vad jag har kämpat för, sade han. Men den polska demokratin måste klara detta och återgå till systemet med den tredelade makten. Historien kräver av oss att vi ska ingripa. Demokrati är bra när den följer lagen, men så är det inte nu. Jag reser runt i landet och talar med människorna, och när jag vet vilka möjligheter som finns kommer jag att föreslå en lösning. (Rzeczpospolita och Newsweek Polska 31 aug 16)