Duda skakade hand med Wałęsa

Lech Wałęsa Foto: wikipedia.

Lech Wałęsa. Foto: wikipedia.

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa och president Andrzej Duda firade inte minnet av Augustiöverenskommelsen 1980 tillsammans. Men efter mässan i Birgittakyrkan, som blev de strejkande varvsarbetarnas egen kyrka, närmade sig presidenten sin företrädare och tackade honom för hans insatser – och de två antagonisterna skakade hand.

Under begravningen av två ”fördömda soldater” tidigare i veckan reste sig Wałęsa upp och gick under presidentens tal, vilket nogsamt registrerades av närvarande medier.

Jag orkar inte höra på hans sagor, sade Wałęsa till några reportrar, och meddelade att han inte hade för avsikt att delta i de officiella ceremonierna den 31 augusti heller, eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) river ner allt Solidaritet en gång byggde upp – ett demokratiskt Polen.

Men Duda lät sig inte avskräckas – kanske är det ett litet tecken på att PiS vill lätta upp relationerna med den besvikne nationalhjälten som man tidigare haft mycket lite till övers för. (Rzeczpospolita och wB 1 sept 16)