Morawiecki: Hundratusentals polacker kommer hem efter Brexit

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki. Bild wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Bild wikipedia.

Hundratusentals polacker kan komma att återvända hem från Storbritannien under de närmaste 5-10 åren, när britterna lämnat EU. Det sade utvecklingsminister Mateusz Morawiecki vid sitt besök i London i slutet av veckan.

Morawiecki har förhandlat med internationella banker om en flytt till Warszawa när Storbritannien nu ska lämna EU.

En polack blev nyligen mördad i staden Harlow, och mordet betecknades av polisen som ett hatbrott – fientligheten mot EU-migranter har ökat efter den brittiska omröstningen om att lämna EU. Morawiecki menar att brott mot den polska minoriteten kanske inte påverkar utvandrarnas beslut, men det innebär ett frågetecken för de polska familjerna.

Och arbetslösheten är mycket låg i Polen, vi har högt utbildad personal och näringslivet blomstrar som ingen annanstans i Europa, sade utvecklingsministern.

Polen har som så många andra länder problem med den demografiska utvecklingen. De unga föder allt färre barn, många unga polacker söker sig till andra länder och bildar familj där. Dessutom lever de äldre allt längre.

För att råda bot på problemet vill regeringen göra det lättare att ha barn – gärna många barn – i Polen. Det ska inte bara gynna dem som bor i landet idag utan också locka hem emigranterna.

Trumfkortet är det nya generösa flerbarnsbidraget på 500 zloty per månad från och med andra barnet. Dessutom höjs minimilönen, grundavdraget i deklarationen ökar o.s.v. Pensionsåldern ska sänkas – president Duda har särskilt påpekat att det ger äldre kvinnor en möjlighet att byta ut arbetslivet mot att i stället vara tillsammans med barnbarnen. Det är alltså inte så bråttom med att bygga ut förskoleverksamheten, även om skolstarten nu sker vid 7 års ålder i stället för vid 6.

Regeringen planerar också att kraftigt öka bostadsbyggandet för att få fram moderna lägenheter för både unga och barnfamiljer.

I Storbritannien bor närmare en miljon utflyttade polacker. Många av dem har bestämt sig för att stanna kvar där – men en ökad främlingsfientlighet kan naturligtvis få dem att tänka om, i synnerhet om barnfamiljerna får bättre villkor hemma i Polen.

Frågan är naturligtvis om moderna familjer ser det som ett framsteg att barnen ska lämna västeuropeiska förskolor för att tas om hand av mormor och farmor. (Polskie Radio och wB 2 sept 16)