Fler sparkas i fastighetsskandalen

Två vice borgmästare i Warszawa fick på torsdagen sparken för oegentligheter i samband med återprivatiseringsskandalen. Borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz hoppas på så sätt föra skandalen längre bort från sin egen person.

Efter andra världskriget konfiskerade den dåvarande kommunistregimen privat mark i det sönderbombade Warszawa för att bygga upp staden igen. Det behövdes bostäder, sjukhus och skolor .

När kommunismen fallit 1989 fick de forna ägarna rätt att begära tillbaka sin egendom, och sedan dess har några tusen privatpersoner också återfått fastigheter i centrala staden.

Nyligen visade det sig att återprivatiseringen inte alltid gått rätt till, först gällde det en tomt på Chmielna, värd 160 miljoner zloty (runt 387 miljoner svenska kronor), men flera andra misstänkta fall har också upptäckts.

Gronkiewicz-Waltz sparkade två inblandade tjänstemän omgående, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som länge velat lägga rabarber på borgmästarposten i huvudstaden, krävde omedelbart hennes avgång. Om PiS kan få henne att avgå tillsätter partiet en kommissionär ur de egna leden och får den politiska makten även i huvudstaden.

Några dagar senare får alltså två vice borgmästare också gå, och det återstår att se om det räcker. (Warszawa Voice och wB 9 sept 16)