Kjell Albin Abrahamson är död

Kjell Albin Abrahamson på besök i Lund 2015. Foto: Gunilla LIndberg

Kjell Albin Abrahamson på besök i Lund 2015.
Foto: Gunilla Lindberg

Sveriges Radios mest pregnanta radioröst har tystnat. Den ständige Östeuropakorrespondenten Kjell Albin Abrahamson avled i natt omgiven av sina närmaste, på ett sjukhus i Gdynia efter en stroke för tolv dagar sedan, skriver familjen i ett mail.

Kjell Albin föddes 1945 i Östersund, studerade vid Stockholms universitet och var dramaturg på Sveriges Television. Efter en kort tid på Svenska institutet blev han kulturchef på Sveriges Radio, men hann dessemellan med ett par år som redaktör på Polskie Radio.

1987 blev Kjell Albin korrespondent i Östeuropa, stationerad i Moskva, Warszawa och Wien, och det är därifrån vi har hört de många rapporterna om läget bakom järnridån. De tog inte slut med Sovjetunionens fall, tvärtom har han rapporterat mycket om utvecklingen i de forna satellitstaterna därefter. Många av hans reflexioner har också getts ut i bokform, som webb-Bulletinen har uppmärksammat.

Kjell Albin var också engagerad i födelselänet Jämtland, var utrikesminister i Republiken Jämtland och skrev regelbundet krönikor i Länstidningen. Hans sista bok kom att handla om världsreportern Viktor Hugo Wickström, en jämtländsk och vresig pionjär – en benämning som även kan gälla författaren

Kjell Albin var registrerad som medarbetare i östtyska Stasi, vilket han själv avslöjade och bestämt dementerade. Hans tydliga antikommunistiska hållning framgick inte minst i boken Låt mig få städa klart, där han betecknade sig som en sten i vänsterns sko.

Som journalist fick Kjell Albin Abrahamson många utmärkelser, och blev hedersdoktor vid Uppsala universitet för ett par år sedan.

Han har drabbats av infarkt flera gånger – kort före vårt första möte i Warszawa ringde han och berättade att han låg på sjukhuset. Men vi har hållit kontakten, och han var ett ovärderligt stöd för mig som webb-Bulletinens redaktör.

Gunilla Lindberg