Szydło aviserar ommöblering i regeringen

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Efter tio månader i regeringsställning aviserar premiärminister Beata Szydło en rejäl regeringsombildning i nästa vecka.

Vi har gjort misstag, och vi ska inte sopa dem under mattan, säger hon och låter förstå att den tiden när unga manliga PiS-politiker snabbt gjort en lönsam karriär i politiken nu är förbi.

En av anledningarna anses vara den utbredda vänskapskorruptionen – regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ministrar har handplockat släkt och vänner till välbetalda jobb i de statliga företagen och på olika myndigheter. Det handlar både om Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen som för en vecka sedan fick sparken och om försvarsminister Antoni Macierewicz, som låtit sin unge handgångne man trots ringa tid i politiken få utmärkelser och inkomstbringande positioner i staten.

PiS-ledaren själv, Jarosław Kaczyński, har krävt ett slut på svågerpolitiken, ändå är det på hans initiativ som partiet ändrat en rad lagar för att just kunna tillsätta viktiga poster med sitt eget folk. Ändringen av lagen om Konstitutionsdomstolen fick EU att sätta den polska rättssäkerheten under lupp.

Även finansminister Paweł tycks vara i farozonen – han har synts till mycket lite sedan regeringen tillträdde i november förra året. Ansvarig för den ekonomiska politiken är utvecklingsminister Mateusz Morawiecki, också en av Szydłos vice premiärministrar. Men även Morawiecki får snubbor av regeringschefen.

Om vi ska kunna genomföra vår sociala politik måste han se till att den långsiktiga utvecklingsplanen kommer igång, sade hon nyligen. Den ekonomiska tillväxten är betydligt lägre än vad regeringen spådde i början av året.

Szydło har fått kännas vid en nedgång i opinionsundersökningarna. Bara 41 % av polackerna tycker att hon sköter sitt jobb som hon ska.

Frågan är alltså inte bara om några av ministrarna får sitta kvar – får Szydło göra det själv?

När partiets vice ordförande Marek Suski nyligen i Radio Zet framhöll Jarosław Kaczyński som den ideala regeringschefen – var det en antydan om vad som komma skall? (Newsweek Polska, Fakt.pl, TVN, Radio Zet och wB 23 sept 16)