Den sista familjen blev festivalens stora vinnare

Filmen Den sista familjen av Jan P. Matuszyński.

Filmen Den sista familjen av Jan P. Matuszyński.

Första priset vid den 41:a Filmfestivalen i Gdynia, Guldlejonet, gick till debutanten Jan P. Matuszyński och hans film Ostatnia Rodzina (Den sista familjen).

In i det sista stod det mellan Wojciech Smarzowskis film Wołyń och Matuszyński Den sista familjen. Juryn visade stort mod och valde debutanten Matuszynski och hans fantastiska film som handlar om konstnärsfamiljen Beksinski – en normal, något sjuk och något toxisk familj. Det är med andra ord en allmängiltig historia om en helt vanlig men samtidigt helt ovanlig familj. Det är en historia som berör för det är en historia om våra egna långtifrån perfekta familjer. Känslor och tragiska händelser till trots är de dock tillsammans, på gott och ont.

Läs vidare >>