Kopacz: Kaczyński bör öppet vara regeringschef

Förra premiärministern Ewa Kopacz. Foto: wikipedia.

Förra premiärministern Ewa Kopacz.
Foto: wikipedia.

Beata Szydłos regeringsombildning blir bara kosmetisk. Det säger förra premiärministern Ewa Kopacz från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Jag är säker på att regeringschefen måste stämma av sina förändringar med landets verkliga makthavare, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Men det kommer en tid när polackerna kräver att den som fattar besluten också är den som leder regeringen. Det finns ingen anledning till att Kaczyński låtsas som att han inte styr landet. Han bör ha modet att stå upp för det han gör genom att stå i spetsen för regeringen.

Den som i verkligheten styr landet är den som sitter i Żoliborz (den stadsdel i Warszawa där Kaczyński bor). Han måste ta sitt ansvar, sade Kopacz.

Redan när Beata Szydło av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och dess ordförande utsågs till premiärministerkandidat inför valet i oktober 2015, ansåg många att hon att hon bara var en skyltdocka. Inom kort skulle Kaczyński själv ta över rodret, som han gjorde 2005, när Kazimierz Marcinkiewicz var partiets affischnamn. Marcinkiewicz fick avgå efter nio månader eftersom han inte till punkt och pricka följde partiledarens instruktioner. Szydło har suttit elva månader och hennes aviserade ommöblering i regeringen följs med spänning.

Att Kaczyński inte själv ställer upp som kandidat i valen beror på hans dåliga opinionssiffror. Det finns ett ganska stort antal polacker som i opinionsundersökningarna säger sig har förtroende för honom. Men på frågan om vilken politiker de är mest misstrogna inför är PiS-ledaren den som får i särklass flest röster. Därför håller han sig i bakgrunden men håller stats- och regeringschefen i strama tyglar. (TVN24 och wB 25 sept 16)