Åtal mot antisemitisk präst läggs ner

Jacek Międlar som han framträder på twitter.

Jacek Międlar som han framträder på twitter.

Nolltolerans för judisk feghet! Det twittrade den ultranationalistiska prästen Jacek Międlar sedan åklagaren i Białystok lagt ner utredningen om antisemitiska uttalanden mot honom.

I april, när den nationalistiska organisationen ONR (National-Radikala lägret) i våras firade sitt jubileum, höll Jacek Międlar en predikan i katedralen, där han sade att ”den judiska maffian vill få ner oss på knä för att tugga, svälja och till slut spotta ut oss igen”.

Men orden är tagna ur sitt sammanhang, förklarar åklagaren, i själva verket är det ett bibliskt citat, inte någon anspelning på någon grupp i dagens Polen.

Samtidigt lade man ner åtalet mot ONR-anhängare som vid samma tillfälle ska ha sjungit att de vill hänga sionisterna i träden, eftersom det inte gick att avgöra vem som faktiskt sjungit.

Międlar skrev också på twitter att han nu lämnar sin församling eftersom han inte längre kan acceptera den ”liberala berättelsen” att judiska grupper, gay-lobbyn och därmed mina överordnade har försökt skriva in mig i. Han uppmanade sina anhängare att återlämna kyrkan till de kristna.

Międlars överordnade har tidigare förbjudit honom att uttala sig offentligt, inklusive i sociala medier. Det förbudet tar han ganska lätt på – en namngiven politiker som anmälde honom för antisemitism och rasism fick i augusti veta att ”förr i tiden använde man rakkniv mot sådana som hon”.

Bialystok har länge varit ett centrum för rasistiska och ultranationalister, och den förra regeringen startade flera projekt för att komma tillrätta med situationen. För ett par år sedan vägrade en åklagare i Bialystok att utreda vem som klottrat hakkors på väggar i staden: Det kan ju också tolkas som en svastika, en hinduisk symbol för lycka och välstånd, tyckte han. (onet.pl och wB 27 sept 16)