Finansministern får sparken

Förre finansministern Paweł Szałamacha. Foto: regeringskansliet.

Förre finansministern Paweł Szałamacha.
Foto: regeringskansliet.

Premiärminister Beata Szydło har nu inlett sin regeringsombildning. Den första som får sparken är, inte oväntat, finansminister Paweł Szałamacha som inte gjort så mycket väsen av sig. I ekonomiska frågor är det utvecklingsminister Mateusz Morawiecki, som uttalat sig, och det är också han som nu tar över finansdepartementet. Samtidigt behåller han utvecklingsfrågorna.

Morawiecki, som också är vice premiärminister, har gjort en snabb politisk karriär. Han handplockades från banksektorn efter valet i oktober 2015 och fick omedelbart stort inflytande.

Tidigare i veckan spekulerade polska medier i om Morawiecki, som är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis gunstling, blir regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kandidat i presidentvalet om knappt fyra år. Att hans position nu stärks är en signal till president Andrzej Duda att en medtävlare är under uppsegling, säger statsvetaren Tomasz Czapieski.

Szałamacha har gjort ett bra jobb med budgeten för 2017, sade Szydło på en presskonferens på onsdagen.

Men enligt TVN finns det en lång rad klagomål på den förre finansministerns arbete. Varken bankskatten eller detaljhandelsskatten har gett de intäkter som regeringen räknat med och behöver, och budgetunderskottet på 60 miljarder złoty nästa år är det största sedan 1989. Kreditinstituten skepsis inför den polska ekonomins framtid har inte heller höjt Szałamachas aktier.

Möjligen kan det vara en förklaring att Szałamacha i grunden är jurist, inte ekonom. (Polskie Radio, TVN och wB 28 sept 16)