Macierewicz: Ryskt våld ingår i civilisationernas kamp

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Ryska våldshandlingar, terrorism och flyktingkrisen är alla delar av en civilisationernas kamp. Det skriver försvarsminister Antoni Macierewicz i ett tal som lästes upp vid öppnandet av årliga CEPA (Center for European Policy Analysis) Forum i Washington på onsdagen.

Macierewicz skulle ha varit en av talarna på mötet, men lämnade återbud på grund av ett möte i ministerrådet i Warszawa. Hans tal, som hade rubriken Att rädda Väst – prioriteringar och principer, lästes upp av en medarbetare på försvarsdepartementet.

Jag utesluter inte att Ryssland stöder islamiska terrorister i deras försök att destabilisera västvärlden, skriver Macierewicz.

Rysslands brutala ingripande i Ukraina beskriver han som en civilisationernas kamp. Han nämner terroristhotet och flyktingkrisen som andra faktorer som bidrar till konflikt.

Vi bör ställa oss frågan om det är möjligt att Ryssland nu eller i framtiden kan skapa radikal islamisk terrorism och jihadism? Svaret på denna fråga kan vara avgörande för överlevnaden av vår civilisation, skriver försvarsministern. (Polskie Radio 29 sept 16)