Fint av Macierewicz sågas av parlamentariker

Det var inte trycket från demonstranterna utan ett strategiskt drag att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) röstade ner förslaget om totalt förbud mot abort. Det säger försvarsminister Antoni Macierewicz till den religiösa kanalen TV Trwam. Vi var tvungna att stoppa den absurda våg av hat som hetsats fram av oppositionen. När människor, särskilt kvinnor, blir så emotionella kan de inte ta sig ur denna hatkultur.

Men han får mothugg från Anna Sobiecka, parlamentariker från det egna partiet, som i ett brev kritiserar Macierewicz för hans uttalande.

Denna olyckliga dag, då vi förlorade möjligheten att försvara de mest utsatta, de ofödda polska barnen, försöker ministern vända till en framgång, skriver Sobiecka. Det onda och bedrägliga uttalandet är ett slag i ansiktet på den halva miljon medborgare som undertecknat lagförslaget. Med det struntar ministern i de över 200 000 människor som deltog i Marschen för livet, och dussintals parlamentariker som försvarade förslaget. Jag såg tv-inslaget med misstro och undrar om vårt arbete tillsammans fortfarande är meningsfullt.

Hon avslutar med att kräva en ursäkt av Macierewicz.

Brevet har fått igång spekulationerna om en spricka i regeringspartiet. (Polityka 8 okt 16)