Presidentparets gravar har nu öppnats

Presidentparet Lech och Maria Kaczyńskis sarkofag i katedralen i Kraków.

Presidentparet Lech och Maria Kaczyńskis sarkofag i katedralen i Kraków. Foto: wikipedia.

På måndagen öppnades presidentparet Lech och Maria Kaczyńskis kistor i Wawel i närvaro av familjemedlemmar, åklagare, präster och en representant för den parlamentariska kommitté som undersöker orsakerna till att presidentens flygplan störtade i dimman vid Smolensk den 10 april 2010.

Det är den första gravöppningen – även de andra offrens gravar ska öppnas och kvarlevorna av olyckans offer ska undersökas. Kropparna ska obduceras och en rad prover ska tas. Proverna ska analyseras av fjorton internationella experter, som också ska avgöra hur den tidigare undersökningen gjorts och vilka åtgärder som inte vidtogs av den förra regeringen.

Om allt fungerar som det ska kommer presidentparet att begravas en andra gång den 18 november, den här gången vid en enkel ceremoni.

Vid flygolyckan omkom alla 96 ombordvarande. Några har kremerats, och andra har tagits upp ur sina gravar efter begravningen då man oroade sig för att kropparna förväxlats i samband med identifieringen efter kraschen.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) misstänker att presidentens plan utsattes för ett politiskt attentat av Ryssland och att anledningen skulle vara Lech Kaczyńskis kraftigt antiryska politik. Man anser också att dåvarande premiärministern Donald Tusk sopade igen spåren efter attentatet i sin iver att stå väl med Moskva.  (TVN och wB 14 nov 16)