Ekonomin går sämre än regeringen räknat med

Den polska ekonomin växte med 2,5 % under det tredje kvartalet, visar färska siffror från GUS (Statistiska centralbyrån), och tillväxten är den lägsta på tre år.

Det är ett betydligt sämre resultat än de 3,4 % som regeringen förutsagt, skriver finansportalen money.pl. Allt tyder på att tillväxten under 2016 ligger närmre vad internationella institutioner räknat fram än med regeringens löften.

I förra veckan skrev EU-kommissionen ner sin tidigare prognos från 3,7 % till 3,1 % för i år och 3,4 % nästa år. Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki såg dock ingen anledning att ändra sin egen prognos.

Även Europeiska Utvecklingsbanken ERDB och OECD skriver ner prognosen från 3,4 % till 3 %.

Även internationella kreditvärderingsinstitut har flera gånger varnat för en försämring av landets ekonomi under det senaste året. Främst är det förverkligandet av de dyra vallöftena som väcker bedömarnas oro – det generösa nya barnbidraget, som redan trätt i kraft och sänkningen av pensionsåldern som kostar många miljarder.  (money.pl och wB 15 nov 16)