Szydło: Vi har genomfört vad vi lovade

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Nästa år kommer regeringen att prioritera utvecklingen och finansminister Mateusz Morawieckis ambitiösa utvecklingsplan kommer att spela en nyckelroll. Det sade premiärminister Beata Szydło på tisdagen i sin summering av regeringens arbete under sitt första år.

Om vi inte har någon utveckling kan vi inte heller satsa på våra ambitiösa sociala program, sade Szydło. Under 2016 har vi fokuserat på familjerna och på säkerhetspolitiken. Vårt familjepolitiska program 500+ omfattar ekonomiskt stöd till barnfamiljerna, höjd minimilön, fria läkemedel för pensionärer över 75 år, och programmet Lägenhet+, med bra lägenheter utan lyx till låga hyror. Det vi har åtagit oss har vi genomfört.

Hon pekade också på den nyligen beslutade skolreformen och på den planerade sänkningen av pensionsåldern som regeringen genomför tillsammans med presidenten.

Vi har inte helt kunnat undvika misstag, sade regeringschefen, men vi lär oss av misstagen. Om vi ska kunna uppfylla våra vallöften måste vi vara beslutsamma och konsekvent följa vår tidsplan. Och det gör vi.

Grzegorz Schetyna, ordförande i Medborgarplattformen (PO) som fram till valet förra hösten hade makten i åtta år, var inte lika imponerad av regeringens arbete.

En tid av kaos, dåliga beslut, tunga utgifter, sade han. Dessutom har regeringen förstört Polens ställning i Europa och internationellt.

Tidningen Rzeczpospolita, i grunden högerinriktad, påpekar att regeringens socialpolitik varit framgångsrik men tycker att finansminister Mateusz Morawieckis huvudsakliga insats är att han är bra på att göra reklam för sig. Utbildningsreformen har väckt många frågor, och skolminister Anna Zalewska är inte lika bra på att göra reklam för sitt arbete. Ekonomin går inte så bra som regeringen hävdar, skriver tidningen. (Polskie Radio och Rzeczpospolita 15 nov 16)