Tomtmygel kan fälla borgmästaren

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: Facebook.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Foto: Facebook.

Den exklusiva tomten på Chmielna 70 i centrala Warszawa kan bli borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz fall. En politisk motståndare, Piotr Guzial, vill ha en misstroendeomröstning om Gronkiewicz-Waltz och samlar nu in namnunderskrifter till stöd för en sådan.

I Warszawa står många bostadshus, skolor och sjukhus på mark som före kriget ägdes av privatpersoner. Enligt kommunistregimen skulle ägarna få ersättning för tomterna, men det skedde inte ofta.

Efter kommunismens fall 1989 kan de forna ägarna få ersättning för förlorad egendom, en process som ofta tagit lång tid på grund av svårigheten att bevisa sin äganderätt. De olika regeringarna har ansträngt sig att få fram en lagstiftning för att reglera ersättningen, och 2012 antog parlamentet en lag som man nu följer.

När Chmielna 70, som anses vara värd 160 miljoner złoty (nästan 385 miljoner svenska kronor), tidigare i höst återlämnades till sin forna ägare visade det sig att den handläggare på Stadshuset som hanterat ärendet var affärsmässigt lierad med ägarens advokat. Misstankar om korruption uppstod, och särskilt politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att ansvaret ligger på borgmästaren.

Gronkiewicz-Waltz påpekade i sin tur att den anställde lämnat missvisande uppgifter vilket lett till att ärendet inte hanterats korrekt. Flera handläggare fick sparken, vilket inte blidkat PiS som i många åt försökt störta Gronkiewicz-Waltz och ta över borgmästarposten i huvudstaden.

Nu pågår en insamling av namnunderskrifter som ska leda till en misstroendeomröstning mot borgmästaren. Initiativet har tagits av Piotr Guzial, själv tidigare kandidat till borgmästarposten. 2013 fick han igenom en misstroendeomröstning men valdeltagandet blev bara 27 %, och omröstningen förklarades ogiltig.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, som är professor i juridik, har varit borgmästare i Warszawa sedan 2006. Dessförinnan var hon bl.a. chef för den polska centralbanken. (Warsaw Voice och wB 15 nov 16)