Morawiecki: Vår prognos är rätt

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte. Foto: wikipedia.

Finansminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte.
Foto: wikipedia.

Regeringen är helt övertygad om att den ekonomiska tillväxten blir 3,4 % i år och 3,6 % nästa år, trots den tillfälliga nedgång vi nu kan se. Det säger finansminister Mateusz Morawiecki, som också är utvecklingsminister och vice premiärminister. Uttalandet ska ses som en kommentar till den rapport om Polens ekonomiska status som kom häromdagen från GUS (Statistiska centralbyrån). Den visade siffror som är betydligt lägre än regeringens prognos, men Morawiecki känner ingen oro.

Vår ursprungliga prognos på 3,8 % har vi justerat ner till 3,4 och det finns ingen anledning att ändra den, försäkrar finansministern.

Vårt resultat kommer att bli ett av de bästa i Europa, vi har en liten nedgång, men den är tillfällig. Vi utnyttjar EUs fonder allt bättre och det driver på investeringarna nästa år. Offentliga investeringar och byggsektorn ökar igen 2017. Under de kommande kvartalen kommer vi att se ännu fler investeringar som vi kan tacka regeringens politik för, säger han. Den nuvarande nedgången gäller nästan hela Europa, och den påverkar också Polen.

Rapporten från GUS bekräftar de prognoser som nyligen kommit från EU-kommissionen, Europeiska utvecklingsbanken ERDB och OECD.

Även premiärminister Beata Szydło och president Andrzej Duda går idag ut och talar om den polska ekonomin och allt gott den för med sig.

För närvarande har vi problem med investeringar, men det beror på den förra regeringen, som inte lämnade över några utarbetade projekt som vi kunde slutföra när vi tog över makten, säger en bister regeringschef till radiostationen RMF FM. (Warsaw Voice, Rzeczpospolita och Polskie Radio 17 nov 16)