Trump tackar för stödet från polacker i valet

President Duda gratulerar Donald Trump till valsegern. Foto: Andrzej Hrechorowicz, prezydent.pl

President Duda gratulerar Donald Trump till valsegern.
Foto: Andrzej Hrechorowicz, prezydent.pl

President Duda har ringt upp och gratulerat USAs nyvalde ledare Donald Trump till valsegern. Trump tackade då för det massiva stödet från polacker i USA, och sade att han känner många polacker i USA och är väl bekant med polska frågor.

President Dudas samtal med Trump är en bekräftelse på alliansen mellan Polen och USA, säger Polens nya ambassadör i USA, Piotr Wilczek. Duda var den sjunde av EUs ledare och den första i vår region som talade med den blivande presidenten. Det är en stor framgång för vårt land, det innebär att den tillträdande presidenten tar vårt land på allvar.

Trots uttalanden från Trumps valkampanj ska polackerna inte vara oroliga inför hans presidentskap, säger Wilczek. För de polsk-amerikanska relationerna är detta ett mycket bra val.

Samtalen om hur den nya amerikanska regeringen ska hjälpa polackerna att få tillbaka vraket efter president Kaczyńskis plan, som störtade i dimman utanför Smolensk 2010, leds av försvarsminister Antoni Macierewicz. Jag kommer också att fråga den nya administrationen om Trumps löfte att ge polackerna visumfrihet till USA, säger ambassadören. (TVP och Polskie Radio 17/19 nov 16)