Waszczykowski: Nord Stream II byggs inte

Det blir ingen Nord Stream II, säger utrikesminister Witold Waszczykowski till nyhetsportalen onet.pl. Det är sensationella nyheter som vi har kämpat för länge.

EU-kommissionen fattade i oktober beslut om att låta Gazprom kan öka kapaciteten i Nord Stream I och då behöver ryssarna inte Nord Stream II längre, säger Waszczykowski.

Men även om det är en seger att vi stoppar Nord Stream II, så kan ryssarna fortfarande översvämma Central- och Sydeuropa med gas som aldrig går genom Polen. Det är huvudsaken för dem.

Det innebär också konkurrens för vår nya LNG-terminal i Świnoujście, och det påverkar också den planerade gasledningen från de norska gasfälten via Danmark till oss, säger Waszczykowski.

Ursprunget till Polens agerande är Moskvas benägenhet att använda energi som ett politiskt påtryckningsmedel mot Sovjetunionens forna satellitstater. När till exempel Ukraina vintern 2008–2009 var i onåd i Moskva stängde den ryska energijätten Gazprom kranarna till ledningarna i Ukraina. Det drabbade också Polen och Tyskland som fick rysk energi den vägen.

Tyskland ville försäkra sig om kontinuerliga leveranser och Ryssland ville kunna fortsätta med sin energipolitik mot de baltiska staterna och Polen utan att stöta sig med Berlin. Alltså byggde man längs Östersjöns botten, trots kraftiga protester från bland annat Polen.

Polska politiker har arbetat energiskt dels för energisäkerheten i EU, d.v.s. att medlemsländernas ska vara solidariska mot varandra om något av dem avstängs från gas och olja, dels för att få tillgång till energi från andra länder som arabstaterna. Ett av projekten är den nyinvigda terminalen för flytande naturgas (LNG) i Świnoujście som har stor kapacitet. Man planerar redan för en utbyggnad, för att stötta andra medlemsländers behov av energi. Planerandet av en ledning från Norge via Danmark har också kommit ganska långt. (Onet.pl och Polskie Radio 21-22 nov 16)