Morawiecki: Lägre skatt för dem som inte har råd med smör

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte.
Foto: wikipedia.

Vi ska införa ett progressivt skattesystem i Polen, ett som liknar det brittiska, säger finansminister Mateusz Morawiecki på fredagen till Polskie Radio. Vi ska höja gränsen för när man ska börja betala skatt till det dubbla.

Inkomster upp till 6600 złoty om året (15 700 svenska kronor) ska vara skattefria, säger Morawiecki. De finns tre miljoner människor som har det så fattigt att äkta smör är en lyx. Förändringen träder i kraft efter nyår.

Morawiecki har också utlovat en ny grundlag som ska sopa rent bland regleringar för små och medelstora företag.

Finansministern, som har PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis öra, är i grunden bankman och inte politiker. När den förre finansministern Paweł Szałamacha för två månader sedan fick sparken tog Morawiecki över hela finansdepartementet. Han har också titeln vice premiärminister, regeringens ekonomiska politik som skapar oro i många läger har utformats av honom. Han oroar sig inte även om kreditvärderingsinstituten varnar för att de offentliga utgifterna blir höga. Mer rutinerade nationalekonomer tar sig för pannan, men Morawiecki fortsätter på den inslagna vägen.

Det finns politiska kommentatorer som väntar på att premiärminister Beata Szydło ska skyfflas åt sidan och ersättas av Morawiecki. Det finns också kommentatorer som säger att Szydło bara väntar på att Morawiecki ska göra ett misstag så att hon kan kasta ut honom.

Internationella rapporter om den polska ekonomins framtid är inte eniga, Världsbanken är mindre orolig än kreditvärderingsinstitutet Moody’s. Nästa år kommer sanningens minut – barnfamiljerna har fått ett rejält tillskott i kassan och pensionsåldern sänks. De åtgärder som Morawiecki tänkt skulle betala den politiken har inte inbringat alls så mycket som väntat. Det kommer att behövas många miljarder złoty för att verkställa vallöftena. (Polskie Radio och wB 25 nov 16)