Wałęsa nämns inte i PiS nya historiebok

Lech Wałęsa under strejken i Gdańsk i augusti 1980. Foto: wikimedia commons

Lech Wałęsa under strejken i Gdańsk i augusti 1980.
Foto: wikimedia commons

Utbildningsdepartementet offentliggjorde den 30 november en i all hast framtagen läroplan som ska gälla i skolorna från höstterminen 2017. Remissvaren ska vara inne före den 9 december, skriver internetportalen OKO.press, som drivs av Stiftelsen Ośrodek Kontroli Obywatelskiej (Centrum för medborgarnas kontroll).

OKO slår nu larm om att Lech Wałęsa – frihetssymbolen och Solidaritetsledaren som hela världen känner till – överhuvudtaget inte nämns i läroböckerna för årskurs 4–9.

Departementet förklara att eleverna ska lära sig viktiga händelser i historien som haft betydelse för den polska nationen. I avsnittet Gestalter och händelser av särskild betydelse för den polska identiteten får eleverna bekanta sig med tjugo personer från medeltiden och framåt. Den polskfödde påven Johannes Paulus II finns förstås med, Kopernikus, Marie Sklodowska-Curie, 1800-talsgeneralen Romuald Traugutt, hjältar från andra världskriget som Witold Pilecki. Solidaritet nämns, men inte Wałęsa.

OKO.press avser nu att i ett remissvar påpeka att den förre presidenten tappats bort i hanteringen.

Att Wałęsa inte finns omnämnd i de nya historieböckerna är ingen slump. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som sedan 1980-talet varit bitter fiende till Wałęsa, hävdar att hans egen bror, framlidne presidenten Lech Kaczyński, var den som byggde upp Solidaritet. Bröderna Kaczyński har i decennier ansett att Solidaritetsledaren förrådde sina kamrater åt kommunistregimens underrättelsetjänst. Kaczyński vill nu rensa ut Wałęsa ur Polens moderna historia och ersätta honom med brodern.

Flera ministrar har under året sagt att Wałęsa inom kort skulle avslöjas, och i februari rapporterade de statliga medierna att IPN (Nationella Minnesinstitutet) oväntat kommit över flera lådor med dokument som skulle visa att Wałęsa var ”agent Bolek”. Dokumenten skulle emellertid först undersökas noggrant, och sedan har det inte hänt så mycket mer i den frågan. (OPO.press och wB 1 dec 16)