Kempa: Säkerhetsreglerna bröts inte

Ett polsk regeringsplan. Foto: Björn Strey, wikipedia.

Ett polsk regeringsplan. Foto: Björn Strey, wikipedia.

Inga säkerhetsregler har åsidosatts i samband med premiärminister Beata Szydło och flera andra ministrars resa från London i förra veckan.

Det säger premiärministerns kanslichef Beata Kempa.

Szydło reste för en vecka sedan till London för samtal med den brittiska regeringen. Med sig hade hon flera av landets viktigaste departementschefer, finansminister Mateusz Morawiecki, försvarsminister Antoni Macierewicz, inrikesminister Mariusz Błaszczak, utrikesminister Witold Waszczykowski och deras entourage. Även en rad politiska journalister var med för att bevaka ministrarnas resa.

Under färden till London var resenärerna uppdelade på två plan, men vid hemresan försökte man få in allihop i regeringschefens plan, skrev tidningen Dziennik Gazeta Prawnas reporter, Zbigniew Parafianowicz, som själv var med. Det fanns inte sittplatser till alla, och förhandlingarna om vilka som skulle kliva av tog tid. Hemresan blev en timme försenad.

Nyheten blev uppmärksammad både i Polen och utomlands. För drygt sex år sedan förolyckades dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer ur Polens politiska och militära elit för presidentens plan störtade i dimman utanför Smolensk. En stor del a den polska administrationen omkom och fick ersättas av andra. Hur kan man då sätta landets fem tyngsta ministrar i samma flygplan, undrade Parafianowicz. Och hur kunde man ens komma på idén att försöka tumma på säkerhetsreglerna genom att trycka in för många i planet. Han påminde också om att president Andrzej Dudas limousin i våras fick punktering och ett par andra säkerhetsmissar runt regeringens resor, och frågade sig hur allvarligt regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) egentligen tar på säkerheten. (Polskie Radio och wB 5 dec 16)