Säpochefen: Invandrare är inte troliga terrorister

Bilden att invandrare är potentiella terrorister är en stereotyp som bör övervinnas. Det sade Paweł Sołoch, chef för Nationella Säkerhetsbyrån (BBN), på en presskonferens på onsdagen.

Jag vill utfärda en skarp varning mot att människor automatiskt och tanklöst förbinder organiserad brottslighet eller terrorism med immigranterna, sade han. Både ansvariga politiker och institutioner måste övervinna detta.

Efter maktskiftet för drygt ett år sedan kritiserade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) den förra regeringen för att ha accepterat att ta emot 7 000 flyktingar när EU försökte fördela strömmen av asylsökande som befann sig i läger i Italien och Grekland. Efter terrorattentaten i Bryssel upprepade premiärminister Beata Szydło PiS uppfattning att Polen inte kan ta emot flyktingar.

Att en högt uppsatt säkerhetstjänsteman nu går ut och kritiserar regeringspartiet är ganska anmärkningsvärt. Sołoch var statssekreterare i inrikesfrågor när PiS 2005–2007 satt vid makten förra gången, har varit rådgivare åt säkerhetspolisen i flera år och utnämndes till chef för BBN av president Andrzej Duda för drygt ett år sedan. Det finns statstjänstemän som fått sparken för mindre. (Polskie Radio och wB 7 dec 16)