Oppositionen ockuperar talarstolen

Sedan några timmar ockuperar den politiska oppositionen parlamentets talarstol. Den omedelbara anledningen var att talmannen avstängde en parlamentariker från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) som i talarstolen höll upp en lapp med texten Fria medier! – en protest mot att journalisternas tillgång till parlamentet begränsas avsevärt efter nyår. Oppositionen lovar att ockupera talarstolen tills talmannen upphäver avstängningen.

Talmannen borde nu ha sammankallat ett så kallat seniorernas konvent (Konwent Seniorów) för att avgöra hur man ska lösa situationen. Istället kallades parlamentets disciplinära kommission in. Det kan innebära att parlamentariker som ockuperar talarstolen får disciplinstraff.

Nu spekuleras om att debatten och omröstningen ska flyttas till en annan sal i parlamentets byggnad.

I det emotionella tumultet skriker regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ”kommunister och tjuvar” och oppositionen svarar med ”Fria medier!”.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński försäkrade på en presskonferens att regeringspartiet kommer att driva igenom såväl sin budget som andra lagförslag. Han antydde att oppositionens protester handlar om regeringens förslag att frånta före detta funktionärer i den kommunistiska säkerhetstjänsten privilegier som till exempel höga pensioner. Han tyckte också att talmannen har varit osedvanligt tolerant mot oppositionen.

Utanför parlamentet börjar nu medborgarna reagera. I Gdańsk har människor redan gått ut på gatorna och i Warszawa planerar Kommittén för demokratins försvar (KOD) en protest utanför parlamentet klockan 20.00.

Högermedierna kallar protesten hysterisk och parlamentarikerna huliganer.

Dorota Tubielewicz Mattsson