De nya mediereglerna gäller tills vidare

Den 6 januari träder de nya reglerna för riksdagsjournalisterna i kraft. Det sade Stanisław Karczewski, talman i senaten på måndagen efter ett möte med riksdagsjournalister. Vi ska diskutera reglerna med medierna, men tills vidare är det de som gäller.

De nya reglerna är anledningen till Polens senaste parlamentariska kris. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att riksdagsreportrarna stör arbetet i parlamentet och vill dels begränsa antalet journalister och dels ha dem på behörigt avstånd från ledamöterna. Endast en handfull regeringstrogna medier ska ha tillgång till de utrymmen där ledamöterna regelbundet passerar. PiS menar att detta är vad som gäller i många andra demokratier.

Medierna och oppositionen ser förändringen som en avsevärd inskränkning i pressfriheten som drabbar allmänhetens behov av information om vad som händer i den lagstiftande församlingen.

När oppositionen under fredagens budgetdebatt ville diskutera de nya mediereglerna, blev en ledamot avstängd varefter oppositionen ockuperade talarstolen. Talmannen Marek Kuchciński valde att avsluta debatten och genomföra omröstningen om budgeten i ett annat rum, vilket fått kritik eftersom det är svårt att avgöra om tillräckligt många parlamentariker fanns med i lokalen för att beslutet ska vara giltigt.

En del av oppositionens folkvalda har sedan dess stannat krav i parlamentet i protest, och utanför byggnaden har många människor samlats för att stödja protesterna.

President Andrzej Duda har haft möten med ledarna för oppositionspartierna och därefter ett två timmar långt samtal med Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Ingenting har dock sagts om vad man kom fram till.

Moderna-ledaren Ryszard Petru däremot sade att Duda tycktes ha förståelse för oppositionens krav, och populistledaren Paweł Kukiz skrev på Facebook att presidenten talat om möjligheten att göra om budgetomröstningen. Det skulle dock kräva ett beslut i parlamentet med 2/3 majoritet, vilket kan bli ett problem eftersom PiS har egen majoritet. (Polskie Radio, TVP, wB 19 dec 16)