PiS: Parlamentet samlas i annan sal

Beata Mazurek, presschef hos Lag och Rättvisa, PiS.
Foto: Agencja Artystyczno-Reklamowa Gambit

Om oppositionen fortsätter att ockupera talarstolen i plenisalen kommer ledamöterna att samlas i en anslutande sal när parlamentet öppnar den 11 januari. Det säger Beata Mazurek, presschef hos regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Ockupationen inleddes under budgetdebatten sista dagen före jul. Talmannen Marek Kuchciński hade meddelat att riksdagsreportrarnas tillträde till parlamentets allmänna utrymmen skulle begränsas efter helgerna. Det skulle försämra mediernas möjlighet att informera allmänheten om vad som diskuteras av de folkvalda.

En av ledamöterna protesterade i talarstolen och blev avstängd av talmannen, varvid flera ut oppositionen gick fram och blockerade podiet.

PiS röstade om budgeten i en angränsande sal, där man inte har tillgång till det elektroniska voteringssystemet. I stället röstade man medelst handuppräckning.

Oppositionen betvivlade inte resultatet – PiS har egen majoritet i parlamentet – men däremot att tillräckligt många deltagit i beslutet för att det ska vara giltigt.

Både debatten och protesten direktsändes av medierna och snart samlades människor utanför parlamentsbyggnaden för att stödja protesterna. Premiärminister Beata Szydło och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński begärde poliseskort för att ta sig genom människomassan till sina limousiner och bli körda hem.

Sedan dess har ledamöter från oppositionen turats om att hålla vakt vid plenisalens talarstol. Så länge vi är kvar här har höstsessionen inte avslutats och budgetomröstningen kan göras om, resonerar de.

Regeringen ser protesten ömsom som en obstruktion som inte kan tolereras, ömsom som ett kuppförsök. Vad gäller reglerna för journalister har PiS backat. De gamla reglerna ska gälla tills nya utarbetats i samråd med representanter för medierna.

Men protesten fortsätter – budgetbeslutet måste göras om för att det ska bli rätt, menar oppositionen. Och om de folkvalda den 11 januari i fortsättningen använder en annan lokal, som Mazurek meddelar, lär det behövas ytterligare medling. (Polskie Radio och wB 3 jan