KOD-ledaren misstänks ha skott sig på rörelsen

KOD-ledaren Mateusz Kijowski. Foto: wikipedia.

Minst 90 000 złoty (drygt 211 000 svenska kronor) av de pengar som medborgarrättsrörelsen KOD samlat in gick förra året till ett it-företag som ägs av ledaren, Mateusz Kijowski, och hans hustru.

Han får ingen lön för sitt arbete åt KOD, men under sex månader 2016 skickade han fakturor till KOD, skriver tidningen Rzeczpospolita. Fakturorna gäller it-tjänster – avgifter för en webbplats, epostsystem, hantering av KODs Facebook-sidor med mera.

Såväl KODs kassör som Kijowski själv tycks ha slingrat sig när tidningen tog kontakt, men så småningom bekräftade han att räkningarna är riktiga, men menar att någon försöker blåsa upp dem till en skandal.

Jag kanske har brustit i klokhet och erfarenhet, men jag försäkrar att det inte finns någon oärlighet i detta. Men det var nog ett misstag att kombinera rollerna som KOD-ledare och it-leverantör, säger Kijowski.

Väldigt många i Polen reagerar på nyheten.

KOD-anhängarna är besvikna, regeringens anhängare gnuggar händerna av förtjusning.

För inte så länge sedan sade Kijowski att han levde på sin familj och det var inte sant, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak.

Oppositionen och inte minst KODs egna medlemmar och anhängare vill ha en noggrann genomlysning av rörelsens affärer.

De sociala rörelsernas ekonomi bör vara transparent, säger Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Ryszard Petru från oppositionspartiet Moderna, vill ha en detaljerad redovisning av vad fakturorna gällde och vilka som känt till dem. (Rzeczpospolita och Polskie Radio 5 jan 17)