Nya regler för medierna i nästa vecka

I nästa vecka kommer nya förslag om regler för mediernas tillträde till parlamentet. Det uppger Stanisław Karczewski, talman i senaten, på sociala medier. Till dess har journalisterna rätt att befinna sig i sejmens och senatens allmänna utrymmen, dock inte åskådarläktaren i plenisalen.

Enligt de nya regler som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) försökte införa före jul skulle bara ett fåtal handplockade riksdagsjournalister kunna röra sig fritt i de allmänna utrymmena – de flesta skulle vara hänvisade till ett pressrum i en angränsande byggnad. Dessutom begränsades antalet medarbetare från varje redaktion till två.

Det var med anledning av att mediernas möjlighet inskränktes som den nuvarande parlamentariska krisen bröt ut. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stördes av att det fanns så många journalister i parlamentsbyggnaden. Det gav möjlighet till många obetänksamma uttalanden, sade en talman. Oppositionen däremot protesterade och ockuperade talarstolen mitt under budgetdebatten. I stället antogs budgetpropositionen i en angränsande sal utan elektroniskt voteringssystem, vilket gav upphov till tvivel på att voteringen gått rätt till och att tillräckligt många parlamentsledamöter var närvarande. (Warsaw Voice och wB 9 jan 17)