Kaczyński: Berlin får bestämma sig

Tysk satir över den politiska situationen i Polen.
Skärmdump från den tyska tidningen Die Zeit.

Tyskland måste bestämma sig för vilken sorts relationer landet vill ha med Polen. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inför den tyska kanslern Angela Merkels besök i Warszawa den 7 februari.

Man kan inte dra Polens namn i smutsen och samtidigt förvänta sig att relationerna ska vara goda, säger Kaczyński. Polen har angripits i tyska medier, och Merkel har delvis ansvar för. Att Berlin inte har inflytande över medierna är bara sagor.

Besöket ska handla om de polsk-tyska relationerna och EUs framtid i ljuset av att Storbritannien inom kort börjar Brexit-förhandlingarna.

Tyskland vill fjärma Storbritannien från EU när landet nu lämnar unionen, men vi vill att Storbritannien ska stå så nära EU som möjligt och kanske till och med komma tillbaka, säger Kaczyński.

Enligt den tyska regeringens talesperson Steffen Seibert vill Berlin inte bara behålla utan också stärka de mycket goda och nära relationer med Polen som har utkristalliserats under de senaste åren, och som med anledning av vårt gemensamma förflutna inte är givna. Samtidigt påminner han om att det råder pressfrihet i Tyskland.

De tyska mediernas bevakning av Polen faller inte alltid PiS i smaken. Särskilt ogillar man tyska satirer som handlar om Polen – en av de mest uppmärksammade på senare tid noterades förra våren då en bild från karnevalen i Düsseldorf valsade genom medierna. Bilden visade en Kaczyński-liknande militär med stövelfoten på Polens huvud och protester från utrikesminister Witold Waszczykowski väckte inget gehör i Berlin.

För tio år sedan reagerade dåvarande presidenten Lech Kaczyński så starkt på en satirisk bild i en tysk tidning att han vägrade infinna sig på ett möte med Frankrike och Tyskland i Weimar, vilket gav ytterligare spridning åt bilden. (Polskie Radio och wB 16 jan 17)