PiS vill göra om kommunalvalslagen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Borgmästare ska inte kunna sitta mer än två mandatperioder och valurnorna bör vara genomskinliga. Det ingår i de förslag av ändringar till Vallagen, som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu arbetar med. Förändringarna ska vara klara att tas i bruk till kommunalvalen nästa år.

Kommunalvalslagen är mycket bristfällig, säger PiS-ledaren Jarosław Kaczyński till Radio Kielce, och därför kan det uppstå misstankar om valfusk, vilket vi måste förhindra.

Möjligheterna till organiserat valfusk måste minimeras, sade han. Hela valorganisationen måste ändras. Det handlar om rösträkningen, förvaringen av röstsedlarna efter valen, rösträknarna, Valkommissionen – allt ska förändras.

Att borgmästare bara ska kunna väljas om en gång motiverar han med att det finns tröghetsmekanismer, ibland rent patologiska, som gör att väljarna röstar på samma kandidat val efter val.

En viktig bakgrund till omarbetningen av Vallagen är kommunalvalen 2014, då PiS enligt vallokalsundersökningarna skulle ha vunnit med drygt 31 % av rösterna. Men Valkommissionens server havererade, och när samtliga röstsedlar efter en vecka hade räknats för hand visade det sig att det i stället var dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) som tagit hem segern.

Såväl PiS som Vänsteralliansen (SLD) var övertygade om att valresultatet var manipulerat och krävde omval med valövervakare från EU och OSSE.

Dåvarande presidenten Bronisław Komorowski avvisade tanken på omval, men ansåg att Vallagen måste göras om. Kort därefter lade han fram förslag om genomskinliga valurnor, valsedlar med text på bara en sida och möjlighet att spela in ljud och bild under rösträkningen.

PiS krävde också att EU-parlamentet skulle diskutera kommunalvalet i Polen, vilket avslogs. (Polskie Radio, Dziennik Gazeta Prawna och wB 17 jan 17)