Kampen om andra världskriget

Museet för andra världskriget i Gdańsk.
Bild från museets hemsida.

Andra världskriget, mänsklighetens förmodligen största globala erfarenhet, får nu sitt museum i Gdańsk.

Utställningen visades för medier, historiker, bidragsgivare och veteraner redan före öppnandet idag, söndagen den 29 januari – museichefen Paweł Machcewicz befarar att det inte kommer att överleva under PiS-regimen som sedan april förra året vill lägga ner det. Kulturminister Piotr Gliński vill lägga ner museet genom att slå ihop det med Westerplattemuseet. Ärendet hamnade i administrationsdomstolen i Warszawa som fastslog att en sammanslagning skulle bryta mot den gällande lagen. Gliński säger att han ändå ska lägga ner museet. Just nu försöker han svälta ut museet genom att radikalt skära ner bidragen.

Läs vidare >>